De kippen krijgen alle rust en ruimte om
lekker te leven. En dat proef je!

Unieke biologische boerderij

Bleiderij De Lankerenhof is een unieke biologische kippenboerderij waar respect voor mens, dier en natuur hoog in het vaandel staan. Onze passie en overtuiging voor duurzame veehouderij vindt u terug in de manier waarop wij omgaan met onze boerderij en onze kippen. En, hoe gezonder de kip hoe beter de smaak en kwaliteit van het ei. Bleieren zijn daarom super gezond en vol van smaak.

 

Bleieren worden geproduceerd onder de beste leefomstandigheden,
met de beste voeding”

 

Op de Lankerenhof wordt er naar gestreeft dat alles wat met de productie van het ei te maken heeft een doel in de kringloop krijgt. Zo groeien ook de broertjes van de leghennen samen op met hun zusjes, zodat deze niet geboren worden om direct vergast te worden omdat ze in de handel geen ‘nut’ hebben. De haantjes van de Lankerenhof worden op een leeftijd van ca. 15-16 weken geslacht en worden als braadhaantje verkocht. Per jaar eet een gemiddelde consument ca. 220 eieren voor deze eieren wordt een leghen en een haantje geboren. Deze horen dus bij de productie van eieren en daarom voelt de Lankerenhof zich ook verantwoordelijk voor de verkoop van het vlees van de uitgelegde leghen en het (braad)haantje.

De grote uitloop buiten is aangeplant met landschappelijke elementen, zoals een meer dan

1 km lange houtwal met bomen en struiken die van oudsher voorkomen in de regio. Daarnaast scharrelen de kippen in een hoogstam boomgaard. Deze aanplant zorgt er bovendien voor dat ons bedrijf uitstekend past in het landschap.

 

Het opnieuw inzaaien van kale delen van de uitloop voorziet in de ruwvoerbehoefte buiten. Ook in de stallen krijgen de kippen ruwvoer aangeboden. De voeding bevat geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen en bovendien geen residuen van chemische middelen.

Onze kippen krijgen geen medicijnen en zijn antibiotica-vrij. Preventief werken we met natuurlijke middelen, zoals kruiden, die de weerstand bevorderen.

 

 

Omdat wij onze kippen in alle natuurlijke gedragingen willen stimuleren hebben wij ook hanen tussen ieder koppel lopen. Iets dat bij biologische bedrijven niet gebruikelijk is. Deze hanen waarschuwen bij een dreigend gevaar van bijvoorbeeld roofvogels. Iedere haan heeft zijn eigen territorium met een groep hennen die hij beschermt en ‘vertroetelt’.

Naast het natuurlijke daglicht worden de stallen ook verlicht met speciaal voor ons ontwikkelde daglicht lampen, voorzien van UV-licht. UV is van belang voor herkenning binnen de sociale rangorde. Verstoring van de sociale rangorde veroorzaakt veel onrust en stress. Verder is UV nodig voor de opbouw van de natuurlijke weerstand en een goede hormoonhuishouding.

 

“Hoe meer beweging, gezonde voeding en daglicht een kip in haar leven krijgt,
hoe gezonder, smaakvoller en blijer het ei is dat ze legt.”

 

 

Kuikens komen direct na hun geboorte op de Bleiderij

Kuikens worden in het algemeen de eerste 18 weken grootgebracht in een opfokbedrijf om vervolgens naar een legpluimvee bedrijf te worden overgebracht. Op de Bleiderij komen de kuikens al direct na hun geboorte.

Dit betekent voor de kip dat ze geen stressvolle, kilometers lange verhuizing hoeven mee te maken. Bovendien groeien ze op in het leefgebied waar ze uiteindelijk ook blijven wonen. Iedere verandering geeft de dieren stress. Op deze manier worden onze hennen minder bloot gesteld aan verandering.

De stal waarin de kuikens opgroeien tot leghen groeit als het ware mee met de behoeftes van de kuikens. Zo kunnen ze alle instinctieve behoeften vanaf de eerste dag uitoefenen.

Voor de eerste weken is een stal in de stal gemaakt. Lekker beschut, veilig en de ruimte die verwarmt moet worden is kleiner. Daarna krijgen ze iedere week een groter deel van de stal tot hun beschikking. Ook de kuikenstal wordt natuurlijk geventileerd en verlicht met natuurlijk daglicht, ondersteund door daglichtlampen met UV.

De buitenloop waarvan de kuikens gebruik maken is aangeplant met struiken en voorziet in alle behoeften van de kuikens voor natuurlijke gedragingen.

Tijdens de opfok worden de voeding en leefomstandigheden zo aangeboden dat de natuurlijke weerstand maximaal wordt opgebouwd. Zo groeien de kuikens op de Bleiderij uit tot gezonde Bleie-leghennen

 

DeBleiderij bezoeken?

Wilt u een bezoek brengen aan Bleiderij De Lankerenhof in Voorthuizen? Neem dan contact op met Bleiderij de Lankerenhof. U bent van harte welkom.